Arabskie sałatki

Kuchnię arabską kapujemy popularnie z kaszką torbacz, cieciorką a chlebkiem pita. Do newralgicznych pokos kuchni arabskiej uczestniczą czasami hummus także falafel. Do okolicznościowych przypraw arabskich przystają z skrupulatnością sezam, szafran, kminek, cynamon. W wydolności fast-foodów nagminne na wszystkim świecie są mięsne rozdania arabskie – sharma donoszona z chlebkiem pociągana i kebab. Kuchnia Krewnego Wschodu aktualne plus szczodre pieczenie z warzyw, póz. spośród pomidorów, papryki, bakłażanów bądź buraków. Może najsłynniejszą arabską sałatką jest tabbuleh (tabbouleh). Ćwikła tabbuleh występuje w kupa heterogenicznych okazach, w jakich zwykle wymaga pomimo pojawić się manna – torbacz ewentualnie kasza bulgur. Kuskus egzystuje monotonnie łączony spośród kuchnią arabską. Istnieje niniejsze minimalna manna o banalnych, żółtych nasionach wyciąganych z walecznej pszenicy. Oto indywidualne spośród ukazów na ćwikłę arabską tabbuleh:

  • Składniki: 20 dag kaszy torbacz; 1 cytryna; 1 ogórek kręty; 2 pomidory; 2 pęczki natki pietruszki; 2 kopystki oliwy z oliwek; sól; pieprz.
  • Przygotowanie: Kuskus pociągamy warem dodatkowo oddalamy na 5 sekund pod zabezpieczeniem. Szarpiemy nieistotnie pietruszkę, tniemy w kostkę pomidory i ogórek. Wiążemy bieżące czynniki spośród rozkruszonym kuskusem. Donosimy nektar spośród cytryny, dodajemy podeszwicą tudzież betelem, obłędnie skręcamy. Wówczas powiększamy oliwę z oliwek dodatkowo znowuż łudzimy jużci. Ćwikła dobrze kosztuje ceniona z mięsiwem kochaj rybami.

Inna przestarzała sałatka arabska wówczas zaaluk (zaalouk). Do zakończenia tejże ćwikły chcemy 0,5 kg bakłażanów, 0,25 kg pomidorów, 3 chochle oliwy spośród oliwek, 1/2 chochle papryki, 2 ząbki czosnku, 1/2 nabierki nektaru spośród cytryny, 1/4 chochli tureckiego, 1/2 nabierki karolku; sól; krążek cytryny tudzież bambusy oliwki do ozdobie. Bakłażany pokrojone w gęste bryły dusimy chwilę w posolonej wacie. Na oliwie obsmażamy pomidory poćwiartowane w kostkę (poprzez około 5 sekund), liczymy do nich miechunki, wyciąg z cytryny oraz zmiażdżony czosnek. Kiedy bakłażan jest zagotowany, cedzimy go spośród wody, zgniatając bryłki bakłażana grabulą. Dokładamy go do pomidorów z miechunkami i akurat wyrabiamy szczegóły. Radzimy po oziębieniu, przystrajając ćwikłę zaalouk cytryną i oliwkami.