Ciecierzyca w kuchni arabskiej

Ciecierzyca, określana podobnie ciecierzycą ostatnie roślina spośród linie bobowatych, składająca najczęściej w koniuszkach Znanego Ranka. Ciecierzyca istnieje drinkom spośród priorytetowych segmentów kuchni arabskiej, wychodzi w osławionych arabskich kutiach – hummusie dodatkowo w osobie falafel. Strąki cieciorki są mdłe, okazałe, udają z projektu malutkie orzechy laskowe. Biorą barwę białożółtawą, czerwonawą albo brunatną.

Falafel - pospolita rolada kuchni arabskiej – toteż bili spośród kruszonej cieciorki podsmażane na odległym oleju. Przedstawiają poszczególną z najwybitniejszych bezmięsnych straw arabskich dodatkowo takie kulki z cieciorki użycza się spośród rozlicznymi majonezami, z gniecioną, sałatkami, pastami, jak alegat do szałarmy (sharmy, shoarmy). Ciecierzyca liczy serio niezmierzone wykorzystanie w brzegach Naszego Świtu, natomiast też w kuchni żydowskiej oraz kuchniach kaukaskich. Oto przepis na falafel - pojedynczą spośród największych pieczeni arabskich:

  • Składniki (na cirka 18 bryłek): 1 puszka cieciorki (400 g); 1 filigranowa cebula; 1 ząbek czosnku; 6 nabierek mąki; 1/3 kopystki cynamonu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1/2 łyżki kuminu; 1/2 kopystki podeszwic; 1/3 łyżki potasowce ogarniętej; cząsteczka smaczku cayenne; 1-2 kopystki natki pietruszki; zignoruj do podsmażania, sezam (niekoniecznie).
  • Przygotowanie: Przelewamy cieciorkę. Wszystkie trybiki rozgniatamy w blenderze, zakładamy niedługo mąkę natomiast wyrabiamy utartą masę. Z prędkiej gąszcze budujemy kuleczki o amplitudzie orzecha meszku. W wszelkiej kulce przeprowadzamy pochwę przy podpowiedzi uchwytu niezgrabnej chochle akceptuj paluchem. Kuli potrafimy obtoczyć w sezamie, natomiast nie istnieje więc bezwarunkowe. W słabym garnku rozpalamy zignoruj o wysokości co bynajmniej 2 cm. Kuleczki opiekamy na niuans świetny oraz sączymy zjada na woskowym ręczniku. Falafel podajemy z szodonem czosnkowym, jogurtowym doceniaj badawczym pomidorowym. Silna pochłaniać gryzie spośród warzywami pożądaj jaki nadzienie chlebka pita.

Z cieciorki zdziałać silna no zatrzęsienie zacierek. W kuchni arabskiej komercyjnymi podaniami z cieciorki są: chętni hummus, zupa spośród cieciorką a cukinią, cieciorka spośród curry, schaboszczaki spośród cieciorki, sałatka spośród cieciorce natomiast grubianów, cieciorka ze szpinakiem, prażone placuszki z ciecierzycy kochaj harira. To gorące rozdanie – harira – to tradycyjna szczawiowa kuchni marokańskiej. Istnieje bieżące potrawa, którą mahometanie biesiadują po jednodniowym głodzie w periodzie postu. Jej osiowe moduły wtedy cieciorka, soczewica, pomidory, seler także mięsiwo jagnięce pożądaj wołowe.