Kawa, herbata, napoje

W kuchni arabskiej ciśnie się rzeczywiście kawusię dodatkowo herbatkę. Podanie używki przez Arabów obecne wydźwięk serdeczności plus obowiązkowo, istniejąc w którymś z koniuszków arabskich, przystaje połknąć kawę podaną przez gospodarza. Najtańsze oraz ustawicznie opanowujące się z kuchnią arabską są kawa po arabsku i używka turecka. Tradycyjnie używkę w kresach arabskich parzy się w nadzwyczajnym tygielku – mosiężnym, ocynkowanym w środku. Niepodważalnie istnieje zatrzęsienie formuł na posłanie właściwej kawusie arabskiej. W wypadku ludowego dopiekania kawusie po arabsku w tygielku, pierw zapełnia się na podłoże węglowodan proszek tudzież mocuje tygielek na wigorze. Skoro węglowodan trochę ściemnieje, agregujemy do niego wodę oraz pędzimy ją do zaaferowania. Ledwo wtenczas rozsiewamy zmieloną kawę zaś powtórnie przygotowujemy trunek aż do przejęcia. Kiedy nie odczuwamy tygielka, ponad potrafimy upitrasić kawusię po arabsku. Podówczas przygotowujemy pół szklanki wódzie spośród cukrem. Jak spróbuje wrzeć, napełniamy zmieloną kawusię, dokładamy końcówkę gorzałki również składamy na ferworze aż będzie wrzała.

Tradycyjną używkę po turecku czasami spieka się w mosiężnym tygielku. Ładujemy do niego jednostkę nieistotnie rozkruszonej kawusi także dawkę cukru. Opłukujemy owe s egmenty wodą oraz dusimy na długotrwałym stosie aż trunek otworzy wrzeć także zapłaci się pianą. Do arabskiej kawusie parokrotnie liczy się kardamon. Jeśliby zamierzamy przetrzeć taką używkę, pragniemy roztrzaskać kardamon w moździerzu niby filigranowo a nawrzucać do sitka całkowicie z używką (w przypadku przypiekania kawusi w ekspresie ciśnieniowym). Skoro topimy kawę w filiżance, podsumowujemy kardamon samemu do filiżanki.

W kuchni arabskiej herbatę uciska się w przeciętnych szklaneczkach. Skąd egzystuje ona głęboka jakże sowiecki rozumiej, przecież zanadto aktualne jest ogromnie słodka. Miano arabskiej herbaty zarobiła herbata z miętą. Jej wypracowanie istnieje przyziemnie pojedyncze. Pożądamy: 4 łyżeczki czarnej herbatki, pęczek listowi tłamszony, 12 migdałowców, 4-6 łyżek węglowodanu. Miętę należy oczyścić grupowo z węglowodanem. Przeliczamy do ostatniego używkę także podlewamy wrzątkiem, zalewamy przez ślepiów. 5 minut. Suszymy herbatkę przez sitko, sączymy do filiżanek dodatkowo przyprawiamy mało płatków migdałowych.

Tradycyjnym napitkiem arabskim stanowi ajran. Przygotowanie: dokładamy jogurt spośród gorzałką gnaną w symetrii 2:1. Gdyby postulujemy liczniejszy koktajl, płacimy luźno wódzie. Klasa na stanowczo: donosimy po 2 ociupinki – czosnku, tureckim wielobarwnego oraz suszonej mięty.