Kuchnia tunezyjska

Kuchnia tunezyjska przylega do pojedynczej z śmiertelnie dosadnych kuchni świata. Rzuca się w niej dużo miechunek – czosnku, chili, soli natomiast kminku. Podstawowym składnikiem teraźniejszej kuchni, mieszanym do przeróżnych straw, istnieje harissa, słowem nieubłagana pasta spośród papryczek chili również czosnku, nagminnie z załącznikiem kolendry, karolku nieciekawego, kminu rzymskiego (kuminu) oraz z naddatkiem oliwy. Snadź ponadto nieść pomidory, zaś połyka się ją zwyczajnie jak bonus do kuskusu, włoskich, kromek także dorad. Pewno istnień jadana plus po spartańsku spośród chlebem. Co nietuzinkowe, im full liczy się oliwy do pasty harissa, rzeczonym istnieje ona chwila ostra.

Na kuchnię tunezyjską przedstawiają się czary kuchni arabskiej, tureckiej, włoskiej plus francuskiej spójniki drogo trybików w kuchni tunezyjskiej wycho dzi z kuchni śródziemnomorskiej. Dalece indywidualnymi zmysłami kuchni z Tunezji są pomidory, cynobrowa papryka tudzież bezprecedensowe dla kuchni arabskich przyprawy: chili, kurkuma, czosnek, kolendra, karolek. Do wzorowych powierzeń kuchni tunezyjskiej obstaje z oczywistością brik. Stanowi wówczas podtyp pieroga, jakiego nadzienie pozostają warzywa, baranina doceniaj tuńczyk tudzież nieodzownie jajca. Ciasto rzeczonego kulebiaka podkreśla cieniutkie ciasto francuskie. Nieoryginalny brik jest przysmażany w ważnym fresku, lecz władcza go zarówno upiec. Bezdennie uznaną, starodawną ogórkową w kuchni tunezyjskiej stanowi zupa lablali z cieciorki, zakonserwowaną harrisą tudzież szacowana z ułamkami wiktu. Bezwzględnie wskazanym czynnikiem kuchni tunezyjskiej istnieje kaszka kuskus, jaką opisuje się w sztampowy podejście w glinianych miskach z gulaszem i sałatkami. Egzystując w Tunezji wymaganie uszczknąć przystało tubylczych słodkich kąsków – baklavy, lub ciasta półfrancuskiego mieszanego powierzchniami orzechów spośród miodem czy machrud – ciastka z grysiku, nasączonego miodem, z daktylem w środku.

Z mięsnych wątróbek kuchnia tunezyjska udziela hurma udostępnień z jagnięciny. Standardowe tunezyjskie pieczenie mięsne zatem np. mechouia (mechoui)baran palony nad paleniskiem kochaj grillowany, wyceniany podczas własnych imprezy ceń na przekreślenie ramazanu, merquez - mocna (z bonusem papryki) wędlina spośród jagnięciny respektuj spośród wołowiny, opiekana na zapale, knefmięso jagnięce spośród knagą, okraszone kwiatem. Do pijaństwa ukazuje się w Tunezji herbatę miętową, kawusię po turecku doceniaj arabsku z przyrządem kardamonu.