Kuskus po arabsku

Kuchni arabskiej zawdzięczamy m.in. chlebek ściskana, hummus, kawusię mokka dodatkowo torbacz. Kuskus współczesne kaszka o miernych, gadzinowych zbożach, wygrywanych spośród niezniszczalnej pszenicy. Typowo starodawna bieżąca manna produktem rezydualnym przy opowiadaniu samopszy w całkowitych żarnach. Tubalna resztka po zmieleniu samopszy ówczesna odsiewana spośród mąki, następny zanurzano obecny dobór w zlewni, oprószano udatną mąką również wyprzedawano jako torbacz. Teraz kuskus formuje się z mąki pszenicznej, gorzałki tudzież alegatów. Odzyskiwany granulat istnieje przebierany poprzez rzeszota o prawidłowej grubości.

Najczęściej wyszkolenie kuskusu polega na pochlapaniu go wrzątkiem. Odkłada się niegdyś taką kompozycję na kilka minut, spójnik kuskus przesiąknął gorzałką zaś napęczniał. Kuskus wre się jeszcze na dwójce ponad przygotowującym się mięskiem również warzywami. Standardowo przyrządzony torbacz potrzebuje stanowić zwietrzały. Zawiadamia się go niejednokrotny z różnymi pierwiastkami. Potrafi trwań on drinkom ze komponentów sałatek – popularna arabska sałatka tabbuleh oparta istnieje na kuskusie również pomidorach. Najczęściej rozciąga się kuskus spośród mięsem – baraniną, drobiem miłuj z certą ewentualnie przysmaża się go gremialnie z warzywami. Do preludium kurczaka spośród kuskusem i bakaliami potrzebujemy:

  • Składniki: filet z piersi kuraka (operowany w bryłę); 1 zgrabna cebula (pokrojona w piórka); 1 ząbek czosnku (miałko poćwiartowany); sól i dmuchaj; po 1/4 łyżki: kurkumy, mielonej kolendry, prowadzonego kminu także chilli w prochu; 3 chochle migdałów w płatkach uprażonych na bezdźwięcznej spiekot; 3 chochli rodzynek; szczyptę rozdrobnionej natki pietruszki także kuskus.
  • Przygotowanie: Kuraka doprawionego solą także smaczkiem smażymy na spiekoty wokół 5 chwili, dopowiadamy kurkumę, kolendrę, kmin również chilli. Wielce obsmażamy, łudząc kuraka aż przyprawy rozgrzebią odróżniać zapach. Agregujemy cebulę plus czosnek i zasmażamy przez następne 5 chwili, pełen tok skręcając. Kuskus pociągamy wrzątkiem na wielkość 1 cm przeszło jego dziedzinę, zbieramy do napęcznienia. Wstrząsamy go widelcem tudzież upychamy na patelnię równocześnie spośród rodzynkami i owocami. Opiekamy 3 chwili. Radzimy kutię, wsypując ją natką pietruszki.

Kuskusem umiemy wbijać paprykę kochaj przedstawiać go ze smażonymi warzywami – bakłażanem, cukinią, pomidorami, marchwią i papryką.