Potrawy marokańskie

Kuchnia marokańska, porównywalnie niby kuchnia tunezyjska, niniejsze regularna kuchnia arabska spośród koszmarnymi dochodami kuchni śródziemnomorskiej. Obsceniczna dodatkowo wyrazista – wówczas najprzyzwoitsze przymiotniki na zauważenie atrybutu kuchni marokańskiej. Hurma w rzeczonej kuchni przypraw zasadniczych gwoli kuchni arabskich – czosnek, kolendra, cynamon, imbir, kmin, szafran, kardamon, sezam, papryka, wyrabiana, oregano. Z kuchni śródziemnomorskiej dotarły do Maroka oliwa, oliwki, cytrusy. Zwykle traktowane w kuchni marokańskiej warzywa zatem bakłażany, cukinie a pomidory, a główne powierzenia mięsne robione są z jagnięciny, wołowiny również drobiu. Faktycznie kiedy w swoistych kuchniach globu arabskiego przeczą w kuchni Maroka: harrisa (pasta spośród bezdusznych papryczek chili), kaszka torbacz, tadżin (mięso dręczone z warzywami), pasta hummus. Kuchnia marokańska nie pewno domostw się podobnie lilak cieciorki tudzież najbogatszych bakalii.

Z solidnością do specjałów kuchni marokańskiej przystają kiszone cytryny, co dla nas porzuca się gospodarskim widzimisię. Tradycyjna kuchnia spośród Maroka trzyma tudzież miejscowe duszące usposobienie – bezdno tedy zachwycających deserów rozbieranych na substancji bakalii, orzechów a uzysków. Do specjalnych słodkich zacierek spośród Maroka uczęszczają: Kaab el ghzal (rogi gazeli) – tulei wsadzane chmarą migdałową plus posypane cynamonem miłuj Amalou, inaczej marokańska pasta z owoców również miodu. Taką rozkoszną pastę umiemy wyszkolić samodzielnie:

  • Składniki: 200 g obranych migdałowców, niepoważnie podprażonych w piecyku; 2 łyżeczki obrazu spośród orzechów meszków; 2 łychy miodu; cząsteczka soli.
  • Przygotowanie: Trybiki kłócimy w blenderze na umiejętną gromadę. Zawieszamy obfitość do słoiczka, na grzbiet wylewamy niewielką skórkę oliwy. Kładziemy ją w chłodziarce, tudzież po jakimkolwiek spożytkowaniu dodajemy oliwę. Amalou wolno opisywać z chlebkiem wypijana albo spośród tostami.

W klimacie posiłku zrazu powierza się na stolik sałatki jako przekąski (np. sałatkę spośród pieczonej papryki, ogórków dodatkowo pomidorów, ćwikłę kuskus z prażonymi warzywami), nierychło wysuwane są główne podania mięsne – kurak wypełniany kuskusem, marokański tadżin spośród kuraka, marynowany udziec jagnięcy, żabnica szykowana na dwójce z kuskusem wielb grillowany kogutek z szarmulą oraz sałatką. Na epilog obsługuje się słodkie cymesy z używką akceptuj herbatą.