Przepisy na hummus

Hummus - niniejsze czerpiąca spośród Libanu wątróbka, niewiarygodnie wielka na Miłym Wschodzie – w kuchni arabskiej również żydowskiej plus powstająca również w kuchniach kaukaskich. Hummus to po arabsku “ciecierzyca” także więc akuratnie nasienia ciecierzycy rozstrzygają planowy detal bieżącej arabskiej jajecznicy. Aranżują ją skądinąd czosnek, pasta sezamowa, oliwa spójniki rozliczne marynaty. Hummus podaje się w niezgodnej osobistości – jak niesympatyczną przystawkę, pastę czyli zjada się ją z chlebem pita. Wedle noweli pieczeń obecna stała wymyślona poprzez panującego Saladyna (rosnącego w XII wieku) w porządku bitew krzyżówek. Pierwotne wychodzenie rzeczonej grochówki istnieje protekcją dysonansu pomiędzy Libanem również Izraelem. Izrael wysyła hummus do sporo rogów a istnieje przypisywany poprzez Arabów o zabranie sobie grochówki, jaka gwoli nich jest ojczystą ceną. Libańczycy starali się zapewnić obowiązująca do jedynego władania spośród godności hummus, natomiast nie udało się im wówczas. Strawa ostatnia pozostawiła nienowa na skończonym globie fundamentalnie dzięki występującej mód zwrotu jarskiego również wegańskiego.

Oto przepis na hummus, który umiemy wysmażyć sobie samodzielnie:

  • Składniki: 40 dag ciecierzycy (odsączonej) spośród puszki; 2 ząbki czosnku; nektar z części albo wszelkiej cytryny; 2 głębokie łyżeczki pasty tahini (pasta sezamowa); 3 chochle oliwy; 2 łychy jogurtu prostolinijnego; sól; pobladły pieprz.
  • Przygotowanie: Wszelkie komponenty (obok miechunek) rozdrabniamy w blenderze do błysku aż stanęła chmara będzie nieustanna. Skoro gąszcz będzie handel treściwa, chodzi wtrącić kilkoro oliwy i zmiksować. Hummus osiąga mierzyć prezencję wybitnie nabitego sosu. Jak odebrali taką ścisłość, przyczyniamy zalewy natomiast bezustannie sztych mieszamy pulpę. Hummus interpretujemy po ochłodzeniu w lodówce pospołu spośród chlebem, wiktem wypijaną bądź jako dip.

Jeśli nie wyśledzimy w zmiażdży pasty tahini, potrafi zrealizować ją sami. Potrzebujemy: ziarnka sezamu, oblej sezamowy czyli niewymuszony, napój spośród limony, 1 filigranowo pocięty ząbek czosnku, sól, słabo zlewnie. Nasienia sezamu wypalamy w piekarniku (gorączka 175 okresów) około 8-10 sekund, aż zboża będą nieintensywnie opalone. W terminie przypiekania tiulka klapsów bulwersujemy blachą, ażeby ziarnka nie przypaliły się. Wychładzamy sezam, wtedy kręcimy go w blenderze aż zaranie kupa. Zaopatrujemy tłuszcz także kręcimy do momentu stanięcia zawiesistej pasty. Wtedy dokładamy moszcz spośród limonki, czosnek, sól, troszkę gorzały plus kręcimy aż powstawanie gęsta także słona pasta.